De vulpen

De vulpen

Gebruikt u een vulpen, dan schrijft u met vloeibare inkt. In tegenstelling tot bij de grote concurrent de balpen, kunt u zelf de pen vullen met inkt uit vroeger de inktpot en tegenwoordig met inktpatronen. Een vulpen schrijft beter, fijner en ligt beter in de hand dan welke balpen dan ook. Bijzonder is verder dat deze pen naar de hand van de gebruiker gaat staan. Dat was vroeger nog opvallender, toen de pen nog een flexibele punt had, maar ook nu gaat dit nog op. 

De buigzame nib van de pen werd met de jaren steviger gemaakt

Die punt is officieel de nib van de pen, niets meer dan een metalen plaatje dat te buigen is en rond gebogen is, Bovendien is het voorzien van een inkeping waarin de inkt wordt opgezogen. De nib zit vast op een cilinder, die uit de houder komt. Daar weer achter treft u een buisje aan, dat buisje leidt uiteindelijk naar het inktreservoir in de penhouder. Voorheen werd een vulpen op de basisschool gebruikt. Dat is nu niet meer zo. Wellicht dat dit te maken had met het feit dat een vulpen van Parker of Waterman nogal eens voor wat inktvlekken zorgde in de kleding van de leerlingen. De pen wil nog wel eens vlekken als deze verkeerd gehanteerd wordt.

Zowel pen als inktpatroon heeft zich sterk ontwikkeld de laatste jaren

De vulpen heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Hoewel de meeste uitvoeringen nog van een dop zijn voorzien, zijn ze er nu ook zonder dop, capless dus. Door op de achterkant van de pen te klikken schiet de vulpenpunt naar buiten. In andere gevallen is een dop noodzakelijk om de punt te beschermen en uitdroging te voorkomen. Wat veranderd moest worden, was de hardheid van de pen. Zeker toen de mensen meer gewend raakten aan de balpen, werd ineens veel harder op de pen geduwd. Het noopte de producenten tot het maken van een pen met een hardere punt. U heeft een vulpen gewoon met een plastic houder, maar de pennen zijn er ook in het goud. U heeft dus de mogelijkheid om uit verschillende designs te kiezen.

De pen wordt vaker en vaker als cadeau weggegeven

Dat de pen iets bijzonder is blijkt wel uit de lange geschiedenis die hij kent. De eerste vulpennen dateren van zo rond 1880 en nog steeds koopt u vrijwel overal een dergelijke pen. Volgens de overlevering waren Waterman en Wirt de eerste producenten van vulpennen, althans in Amerika. Behalve de ontwikkeling van de pen, heeft ook het inktpatroon zich met de jaren ontwikkeld. Ooit waren die nog van glas. Nog eerder diende een inktpatroon zelf gevuld te worden, iets dat vanwege de techniek die druppelen heette nogal wat tijd vroeg. In de rijke historie van de pen werden tal van innovaties doorgevoerd. De meest recente is een systeem met een dubbel inktreservoir. Voor langer schrijfplezier zullen we maar zeggen. De vulpen is behalve schrijfartikel ook cadeau geworden, want niet zelden wordt een dergelijke pen weggegeven, vaak voorzien van een gegraveerde tekst. Een gegraveerde kwaliteits Parker pen is een prachtig cadeau om te ontvangen.

 

Reacties zijn gesloten.